top of page
חיפוש

למה השקעה נגד העדר עשויה להיות המהלך הכי חכם שלך לשנים הקרובות

כולם מדברים על המניות החמות של השנה, על Nvidia על Microsoft…כולם עוקבים אחרי ה- S&P500. אבל אם אתה רוצה להצליח באמת – אולי הגיע הזמן לחשוב שונה.

זה לא אומר לעשות הפוך ממה שמצליח בלי סיבה, אלא לזהות הזדמנויות כשהן חבויות, דווקא כשהן לא פופולריות.



השקעה נגד העדר (התרגום החופשי שלי ל…Contrarian Investing…באנגלית זה נשמע יותר טוב) היא אסטרטגיה שמשמעותה פשוטה: כשכולם מוכרים – אתה קונה. כשכולם נכנסים לפאניקה – אתה נשאר רגוע. נשמע מסוכן? תופתעו לגלות שזה יכול להיות אחד הכלים הכי חזקים בארגז הכלים של המשקיע הנבון.

וורן באפט, המשקיע המצליח בעולם, הגיע לפני כמה שנים להרצות בפני סטודנטים. הוא פתח את ההרצאה שלו כך:


"I will tell you how to become rich. Shhhh…close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.”

ובתרגום חופשי: "אני אגיד לכם איך להתעשר. ששש…סגרו את הדלת. כדאי לכם לחשוש כשאחרים תאבי בצע, ולהיות תאבי בצע כשאחרים מלאי פחד."

האמירה הזו מסכמת בתמציתיות את הרעיון מאחורי השקעה נגד העדר, Contrarian Investing.


אז מה זו בעצם השקעה נגד העדר?


בוא נתחיל מהבסיס: השקעה נגד לעדר היא לא "לעשות דווקא" לשוק. זה לא פשוט ללכת נגד הזרם רק כדי להרגיש מיוחד, אלא לבסס את ההחלטות שלך על נתונים אמיתיים ולא על רגשות כמו פחד או אופוריה שמשפיעים על ההמון. בזמן שכולם מתרגשים ממדד מסוים או מניה מסוימת ומעלים את המחיר שלה, אתה מבין שהתשואה הפוטנציאלית כבר נחלשה. וכשהעדר בורח ממניה אחרת, אולי אתה תבחין בה כהזדמנות נהדרת – כי המחיר צנח מתחת לערכה האמיתי.


איך זה עובד בפועל? ניקח את מדד ה-S&P 500, המדד הגדול והמוכר. רוב המשקיעים מסתכלים על ביצועי העבר שלו – הרי בעשור האחרון הוא נתן תשואה מדהימה של כ-186%. אבל כאן בדיוק הטעות – מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה. מניות שהובילו את המדד בעשור האחרון עלולות להיות מנופחות במחיר, בעוד מניות שהיו בפיגור עשויות לתפוס תאוצה בעשור הבא​. אני ומשקיעים נוספים שהולכים נגד העדר לא משקיעים היום ב- S&P500. אני חושב שלמדד MSCI World וכן למדד S&P500 במשקל שווה (ויש הבדל ענק) - פוטנצאיל טוב יותר בעשור הקרוב, דווקא בגלל שהרוויחו פחות ממדד ה- S&P500 הרגיל בעשור הקודם.


גם מקומות כמו השווקים המתעוררים, סקטור האנרגיה, סקטור הנדל"ן (בארה"ב) ואפילו תעשיות מסורתיות אחרות, נשארו מאחור. מניות בשווקים המתעוררים כמו ברזיל, הודו ואינדונזיה נסחרות כיום בערכים נמוכים בהרבה בהשוואה לשוק האמריקאי, ועם ירידת הדולר הצפויה – ייתכן מאוד שהן יתחילו לעלות באופן משמעותי בשנים הקרובות​.

אז למה זו האסטרטגיה החכמה לשנים הקרובות? כי בעוד שהעדר מתמקד במה שהיה מוצלח בעשור האחרון, ההזדמנויות הגדולות של העתיד טמונות דווקא באותם מקומות שכרגע נראים פחות אטרקטיביים. וכשכולם יבינו את זה – אתה כבר תהיה בפנים, נהנה מעליות מחירים ומרווחים נאים.


אז איפה בדיוק נמצאות ההזדמנויות הנסתרות?


1. שווקים מתעוררים

בזמן שה-S&P 500 עלה ביותר מ-180% בעשור האחרון, שווקים כמו ברזיל, הודו ומקסיקו השיגו ביצועים הרבה יותר צנועים. נכון להיום, מדד מניות השווקים המתעוררים (MSCI EM) הציג תשואה של כ-110% בלבד באותה תקופה​​. אבל מה שגורם לזה להיראות כשלון עבור רבים, מהווה הזדמנות מצוינת למשקיעים נגדיים.

אם נבחן את ערכי ה-PE של מדדים שונים, נגלה שה-S&P 500 נסחר בשיאי שווי גבוהים, בעוד שמדדי השווקים המתעוררים נסחרים במחירים נמוכים בהרבה. עם עליית הצריכה במדינות הללו ושיפור התשתיות, אנחנו עשויים לראות בשנים הקרובות צמיחה אדירה בשווקים הללו. משקיע שנכנס עכשיו – יכול ליהנות מעליית ערך משמעותית בעתיד.

הגרף הבא מתאר את מדד השווקים המתעוררים ביחס (כלומר "לחלק ל") מדד ה- S&P500. כשהגרף עולה, השווקים המתעוררים מרויחים יותר, וכשהגרף יורד, ה- S&P500 עושה יותר.

ניתן לראות את המחזוריות בהובלה, וכן את העובדה שה- S&P500 ניצח ב-15 שנה האחרונות. אך לא לעולם חוסן. סביר יותר שהמגמה תתהפך ושמדד השווקים המתעוררים יתן תשואה עודפת בשנים הקרובות.


2. סקטור האנרגיה

עוד מגזר שלא קיבל תשומת לב רבה הוא תחום האנרגיה. אחרי ירידות חדות בשנים האחרונות, חברות האנרגיה המסורתיות, במיוחד אלה העוסקות בדלקים פוסיליים כמו נפט וגז, נחשבות להשקעות בסיכון גבוה. אבל על רקע הביקוש הגובר והמשבר האנרגטי שחווה העולם, אנחנו עדים לכך שמחירי הנפט חוזרים לעלות, והביקוש לאנרגיה מסורתית עדיין כאן​.

מניות כמו אלו של חברות הנפט הגדולות, שדשדשו עד לאחרונה, מתחילות לראות עלייה בביקושים. דוגמה מצוינת לכך היא מניית אקסון מוביל (ExxonMobil), אשר חוותה ירידות חדות, אבל עלתה בחדות בעקבות הביקוש הגובר. סקטור זה יכול להוות השקעה חכמה לשנים הקרובות, במיוחד עם החשש המתמשך על אספקת האנרגיה העולמית.


3. קרנות נדל"ן מסוג REIT: סיכון או הזדמנות?

קרנות REIT נחשבות להשקעה מצוינת עבור משקיעים שמחפשים הכנסה פסיבית – הן משקיעות בנכסים מניבים כמו קניונים, משרדים ובנייני מגורים, ומחלקות למשקיעים דיבידנדים מההכנסות שלהן. אבל בשנים 2022 ו-2023, בעקבות עליות הריבית הדרמטיות בעולם, קרנות נדל"ן חוו ירידות חדות בערכן.

הסיבה לכך פשוטה: עליות הריבית מייקרות את עלות ההלוואות שנדרשות לניהול פרויקטים נדל"ניים, וגם מעלות את התשואה הנדרשת על ההשקעות, מה שגורם למשקיעים להתרחק מהתחום הזה לטובת אפשרויות אחרות. תוצאה: ה-REITs ירדו בעשרות אחוזים.

אבל עכשיו המגמה מתחילה להשתנות. עם ציפיות להורדת ריבית במדינות רבות בעולם, קרנות הנדל"ן כבר מתחילות לעלות חזרה, מה שהופך אותן לאחת ההשקעות הנגדיות הכי אטרקטיביות לשנים הקרובות.


המיינדסט של משקיע נגד הזרם


ההשקעה בניגוד לעדר דורשת לא רק הבנה, אלא גם חוסן מנטלי. היכולת לפעול בזמן שאחרים בורחים, להישאר רגוע כשהכותרות זועקות משבר, ולשמור על השקעות כשכולם מוכרים בהפסד – זה לא פשוט. אבל זה בדיוק מה שמבדיל בין משקיעים מצליחים לשאר המשקיעים.

השוק בנוי על רגש. כשכולם מוכרים מתוך פאניקה, קשה לא להיגרר אחריהם. זוכרים את המשבר הכלכלי של 2008? מניות ירדו בעשרות אחוזים, עיתונים חזו קטסטרופות, ומשקיעים נבהלו ומכרו. אבל מי שהצליח להחזיק חזק, ולהישאר בשוק – הרוויח בענק כשהוא התאושש.

לדוגמה, מניית אפל (Apple), שנסחרה ב-2008 בכ-13 דולר בלבד למניה, הגיעה בשנים לאחר מכן לשיאים של מעל 180 דולר למניה. המשקיעים שנשארו רגועים ופעלו בצורה חכמה – הכפילו את כספם פי כמה וכמה. לעומתם, מי שנכנע לפחד הפסיד את ההזדמנות​​.

מיינדסט של משקיע נגד הזרם דורש ראייה לטווח הארוך. כשאתה משקיע במניות שנמצאות בשפל או סקטורים פחות מוערכים, ייתכן שלא תראה רווחים מיידיים. להיפך, יכול להיות שתראה ירידות נוספות לפני שתראה עליות.


איך ליישם את הגישה הנגדית?


השקעה בניגוד לעדר היא גישה חכמה, אבל כמו כל אסטרטגיה, היא דורשת תכנון וביצוע מדויק. אז איך באמת אפשר ליישם את השיטה הזו בצורה נכונה? להלן כמה צעדים מעשיים שיכולים לעזור לך לזהות הזדמנויות וליישם את הגישה הנגדית בצורה מחושבת.


1. בצע מחקר עצמאי – אל תסמוך על הכותרות

בכדי להשקיע בצורה נגדית, עליך לפעול מתוך ידע, לא מתוך תחושת בטן או כותרות חדשות. החדשות מדווחות על מה שכבר קרה, אבל ההזדמנויות הטובות ביותר הן אלו שעוד לא התגלו. כדי לזהות הזדמנויות, חשוב לחקור תחומים שסובלים מחוסר תשומת לב או תמחור נמוך – מגזרים, מדינות או חברות שהמחירים שלהם נפלו לא בהכרח מסיבה מוצדקת.


2. חפש מגזרים מוזנחים

אחת הדרכים האפקטיביות ביותר ליישם השקעה נגדית היא חיפוש אחר מגזרים שלא זוכים לפופולריות, אך יש להם פוטנציאל לגדול בעתיד. מגזרים כמו תשתיות, אנרגיה מתחדשת, או שווקים מתעוררים, יכולים להיות התחום הבא שיניב תשואות גבוהות.


3. היה סבלני – הזדמנויות לא נוצרות ביום אחד

השקעה נגדית דורשת סבלנות. אתה לא תרוויח מיידית מכל עסקה, ולעיתים יידרשו חודשים או שנים עד שהשוק יזהה את הערך שאתה כבר ראית. צריך להיות מוכן להשקיע ו"להחזיק חזק" גם כשהשוק ממשיך לרדת בטווח הקצר.


4. בנה תיק מגוון

גם כשאתה משקיע בניגוד לעדר, חשוב לבנות תיק השקעות מגוון כדי להגן על עצמך מסיכונים מיותרים. אל תשים את כל הביצים בסל אחד – פזר את ההשקעות שלך בין מגזרים שונים ושווקים שונים. כך תוכל להבטיח שגם אם מגזר אחד לא יצליח, המגזר השני יכול להחזיק את התיק.


לסיכום, השקעה בניגוד לעדר היא לא רק אסטרטגיה אחת מתוך רבות, אלא גישה שמבוססת על חוסן רגשי, סבלנות וחשיבה מחוץ לקופסה. כפי שראינו, משקיעים נגדיים לא רק מזהים את ההזדמנויות הנסתרות אלא יודעים להישאר רגועים בתקופות קשות, לפעול בנחישות ולהבין שהעתיד הכלכלי שלהם תלוי ביכולת להתמיד ולהתמודד עם תנודתיות השוק.

ראינו איך מגזרים כמו השווקים המתעוררים או סקטור האנרגיה או הנדל"ן, שעברו ירידות משמעותיות, מציעים הזדמנויות עצומות לשנים הקרובות. הסוד להצלחה כאן הוא לא להירתע ממצבים קשים, אלא לראות אותם כהזדמנות ולפעול באומץ כאשר אחרים פועלים מתוך פחד.

אם תבנה תיק השקעות מבוסס על אסטרטגיה נגדית, תתמקד במחקר עצמאי ותישאר נאמן לתוכנית שלך – תוכל להכות את השוק וליהנות מתשואות מעולות בעתיד.

 
 
 

Comments


bottom of page